Uchování

Česnek medvědí určený k sběru roste bohužel jen část roku. V tuto dobu si můžeme dopřávat jeho léčivých účinků do sytosti. Ale co po zbytek roku? Zejména v zimě má člověk potřebu do sebe nějaký ten vitamín nebo antioxidant dostat. Naštěstí se z výjimečných účinků medvědího česneku můžeme těšit i poté, co odkvete – lze jej totiž uchovat. Níže si představíme nejčastější možnosti jak medvědí česnek uchovávat pro pozdější použití.

Potřebujete-li listy uchovat jen pár dnů, vložte je do vlhké utěrky (nebo jen staniolu, alobalu, igelit. sáčku) a následně do lednice. Stejně můžete listy postavit do sklenice s vodou a uložit do lednice. Takto uložený česnek vydrží v chladničce až pět dní.

Pokud však máte velkou úrodu je dobré česnek uložit do mrazáku, nebo jej případně naložit do oleje. Dá se z něj také připravit máslo, pasta nebo tinktura.

Upozornění: U všech níže uvedených postupů uchování je důležité mít listy česneku přebrané (zvadlé listy vyřazené), omyté a následně řádně osušené. Nejlépe je osušit každý list zvlášť.



Zamrazení

Nejprve si listy česneku, nebo celé rostliny očistíme a vytřídíme. Následně omyjeme, osušíme a nasekáme. Zabalíme do igelitového sáčku (vhodné jsou i malé zipové sáčky) a dále uchováváme v mrazničce při -18°C.

TIP: listy na jemno nasekejte a namačkejte do silikonových forem na led. Formu vložte do igelitového sáčku a zamrazte jak v předešlém případě. Výhodou této možnosti je, že si v případě potřeby můžete nechat rozmrazit jen potřebné množství.

Uložení česneku do oleje

Tento způsob doporučujeme, i přes jeho náročnější přípravu. Výhoda je že z mrazicího boxu si lehce odeberete ze skleničky, vždy jen potřebné množství. Olej je sám o sobě příjemně prostoupen česnekovou silicí. Takto uložený medvědí česnek je ihned připraven k použití.

  • Česnekové listy přebereme (oschlé vyřadíme) a pečlivě omyjeme. Nejdůležitější je listy nechat okapat a následně pečlivě – každý zvlášť – osušit. Osušení je velmi důležité protože, kdyby Vám zůstala voda na listech, mohla by se následně celá sklenice uskladněného česneku zkazit. K osušení listů se nejvíce osvědčily papírové kuchyňské utěrky.
  • Dalším krokem je nasekání – nařezání. Použijeme ostrý nerezový nebo keramický nůž. Můžete však použít i speciální nůžky určené na bylinky. Zbývá nám už jen takto nasekaný medvědí česnek uložit do sklenice.
  • Ukládání do sklenice má však jistá pravidla. Doporučujeme před tímto krokem si řádně umýt ruce. Při ukládání postupujeme tak, že do skleněné lahvičky pěchujeme česnek tak, aby mezi ním nezůstal žádný vzduch. Po 1 až 2 cm siné vrstvě namačkaného česneku přilijeme trochu oleje. Takto pokračujeme ve vrstvení až navrch sklenice. Poslední vrstvu česneku zalijeme olejem tak, aby česnek byl celý ponořený.
  • Sklenici pečlivě uzavřeme a vložíme do mrazničky.

Pasta z medvědího česneku

Pasta z medvědího česneku se připravuje z 100 g listů medvědího česneku, 100 ml oleje a 10 g soli. Přebrané, očištěné, omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem a solí. Následně pastu dáme do skleniček a skladujeme v lednici. Uzavřená pasta vydrží v lednici až rok.



Bylinkové máslo

Recept na bylinkové máslo z medvědího česneku je jednoduchý a výsledek stojí za to! Potřebujeme kostku (250g) másla, 100g česneku (listy) a podle chuti sůl. Změklé máslo s přebraným, očištěným, omytým a osušeným medvědím česnekem a soli dle chuti, rozmixujeme na bylinkové máslo jemné konzistence. Takto vzniklé máslo dáme formiček a necháme vychladit. Spotřebujeme-li takto vyrobené máslo brzy, můžeme uchovávat do spotřeby v chladničce. Někdo si z másla však udělá váleček a vloží ho do mrazáku a v případě potřeby z válečku odkrojí jen potřebné množství.

Podrobnější recept naleznete na stránce: Máslo z medvědího česneku

Výroba tinktury

Výroba alkoholové tinktury z medvědího česneku není na přípravu náročná a je vhodná pro vnitřní užití.

  • Čerstvými, očištěnými, jemně nařezanými nebo natrhanými listy medvědího česneku naplníme asi čtvrtinu až polovinu obsahu sklenice nebo skleněné láhve. Při volném pokládání můžeme zaplnit sklenici celou.
  • Obsah zalejeme až po okraj alkoholem a uzavřeme. Alkohol vybíráme tak, aby nám následně tinktura vyhovovala a zároveň, aby byla dostatečně silná. Nejčastěji se používá vodka nebo jiná „pálenka“ (slivovice, hruškovice) v rozmezí 40-50% alkoholu.
  • Uzavřenou sklenici necháváme stát na teplém a světlém místě (ne na přímém slunci) po dobu asi 14 dní (můžeme déle). Důležité je denně sklenici řádně protřepávat. Bylina obsažená uvnitř se náležitě vymaceruje.
  • Po minimálně 14-ti dnech tinkturu scedíme, nasáklé byliny vymačkáme a alkohol přelejeme nejlépe do tmavé lahve. Následně tinkturu uložíme na tmavé a chladné místo (lednice).

Tinkturu podáváme ve formě kapek do vody. Užíváme při poruchách trávení, při nachlazení a také při zahleněných dýchacích cestách.

Dávkování: 3x denně 10-20 kapek, nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.

Při menším dávkování můžeme užívat preventivně.



Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní.
Všeho moc škodí – užívejme jej tedy s mírou.

Další informace: