Máslo z medvědího česneku

Bylinkové máslo je jednou z nejčastějších variant úpravy medvědího česneku, recept je to jednoduchý a výsledek výtečný. Čerstvé máslo s medvědím česnekem je nejlepší jen tak namazat na čerstvý chléb, bagetu, nebo topinku.  Chuť medvědího česnekového másla se hodí jak na grilovaný steak, tak na ryby. Zmražené kousky najdou uplatnění např. při dušení nebo pod míchaná vajíčka.

Na výrobu másla budeme potřebovat:

  • 250g másla
  • 100g očištěných listů medvědího česneku
  • špetku soli (dle chuti)

Můžeme dále přidat:

  • zelenou petržel
  • parmezán
Nejlepší je medvědí česnek na čerstvém chlebu
Nejlepší je medvědí česnek na čerstvém chlebu

Postup výroby

Změklé máslo spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme v nožovém mixéru. Máslo necháme mixovat dokud nám nevznikne světle zelené máslo jemné konzistence.

Další způsob je na drobno nasekaný medvědí česnek smíchat s máslem (a dalšími přísady dle chuti) ručně. Pomůžeme si tím, že máslo nakrájíme na malé kostičky, máslo rychleji povolí a lépe se celá směs promíchá.

Vzniklé bylinkové máslo vložíme do různých malých formiček nebo misek. Pro snadnost budoucího vyklepnutí, doporučujeme formičky, misky a další  tvořítka nejprve vyložit potravinovou fólií. Někdo z másla jen vytvoří váleček  a má hotovo. Máslo následně dáme vychladnout do lednice.

Tip: Směs ve tvaru válečku a zabalenou do potravinové folie nechte v lednici ztuhnout. Poté nakrájejte na asi centimetrová kolečka a ty si vložte v zipových sáčcích do mrazáku. Máslo tak máte, již v snadno měřitelném množství, připraveno kdykoliv k dalšímu použití.

Základní recepty z medvědího česneku naleznete také na stránce Uchování.