Rösti se studenou omáčkou (dipem) z medvědího česneku

Neznáte rösti? Vyzkoušejte tento jednoduchý bezmasý pokrm z brambor a k tomu studenou omáčku z medvědího česneku.

Budeme potřebovat:

  • 1 mrkev
  • 800 g brambor
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  • 2 lžíce oleje
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 150 g jogurt
  • 1 lžička plnotučné hořčice

Mrkev i brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a nasekáme. Vše smícháme dohromady, přidáme vejce, sůl pepř a muškátový oříšek. Umyjeme listy medvědího česneku, osušíme a velmi jemně je nasekáme. Nasekané česnekové listy vmícháme do jogurtu, přidáme hořčici, dochutíme solí a pepřem.  Nahřejeme si troubu na 80 stupňů a rozpálíme olej na pánvi. Z bramborové směsi na pánvi vytvoříme placičky velikosti dlaně a smažíme po obou stranách dozlatova (asi 5 minut z každé strany). Hotové placičky (rösti) vkládáme do předehřáté trouby a udržujeme teplé, než dosmažíme ostatní placičky.

Horké rösti podáváme s dipem s medvědího česneku.

Dobrou chuť.

Co je to Rösti?

Rösti (z německého „rösten“, opékat) – je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.

Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.