Neznáte rösti? Vyzkoušejte tento jednoduchý bezmasý pokrm z brambor a k tomu studenou omáčku z medvědího česneku.
Budeme potřebovat:
- 1 mrkev
- 800 g brambor
- 1 cibuli
- 2 vejce
- sůl, pepř a muškátový oříšek
- 2 lžíce oleje
- 1 svazek medvědího česneku
- 150 g jogurt
- 1 lžička plnotučné hořčice
Mrkev i brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a nasekáme. Vše smícháme dohromady, přidáme vejce, sůl pepř a muškátový oříšek. Umyjeme listy medvědího česneku, osušíme a velmi jemně je nasekáme. Nasekané česnekové listy vmícháme do jogurtu, přidáme hořčici, dochutíme solí a pepřem. Nahřejeme si troubu na 80 stupňů a rozpálíme olej na pánvi. Z bramborové směsi na pánvi vytvoříme placičky velikosti dlaně a smažíme po obou stranách dozlatova (asi 5 minut z každé strany). Hotové placičky (rösti) vkládáme do předehřáté trouby a udržujeme teplé, než dosmažíme ostatní placičky.
Horké rösti podáváme s dipem s medvědího česneku.
Dobrou chuť.
Co je to Rösti?
Rösti (z německého „rösten“, opékat) – je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.
Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.