Šťavnaté rybí karbanátky s medvědím česnekem

Recept z mořského lososa, medvědího česneku, kapky citrónu a chilli. Vyzkoušejte rybí karbanátky s medvědím česnekem. Ideální kombinace ingrediencí vytvoří karbanátky šťavnaté a lehce pikantní.

Pro 2 porce rybích karbanátků budeme potřebovat:

  • 50 g čerstvého medvědího česneku
  • 300 g filet z mořského lososa
  • 1/2 citrónu
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • chilli
  • olej a sůl

Přílohy vhodné k rybím karbanátkům s medvědím česnekem jsou vařené brambory, smažené hranolky nebo krokety.

Příprava rybích karbanátků s medvědím česnekem:

Listy medvědího česneku omyjeme, usušíme a nařežeme najemno. Filety z lososa nařežeme na tenké plátky, a následně na malé kostičky. Citrón důkladně omyjeme a nastrouháme si 1 lžičku citrónové kůry. Zbytek citrónu nakrájíme na kolečka.

filet-lososa

Lososa smícháme s medvědím česnekem, citrónovou kůrou, vejcem a jednou lžící strouhanky. Vzniklou směs dochutíme solí a chilli. Znovu promícháme. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které následně obalujeme ve strouhance.

Rybí karbanátky smažíme na pánvi při střední až vysoké teplotě oleje po dobu asi 3-4 minut z každé strany. Karbanátky podáváme k příloze ještě horké a s kolečky citrónu.

Dobrou chuť.

Zajímavosti a informace o medvědího česneku:

Medvědí česnek

Léčivá rostlina v kuchyni

Medvědí česnek je jednou z nejznámějších rostlin lidového lékařství. Jeho účinky jsou podobné s česnekem setým (allium sativum), který je v české kuchyni velmi oblíben. Tato zelená léčivka je tedy v kuchyni vhodnou alternativou za náš česnek klasický.

Jako všechny ostatní druhy rodu Allium obsahuje i česnek medvědí silice se sirnými sloučeninami. Medvědí česnek můžeme použít při nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích. Snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév.

Více informací naleznete na stránce: Účinky medvědího česneku