Recept z mořského lososa, medvědího česneku, kapky citrónu a chilli. Vyzkoušejte rybí karbanátky s medvědím česnekem. Ideální kombinace ingrediencí vytvoří karbanátky šťavnaté a lehce pikantní.
Pro 2 porce rybích karbanátků budeme potřebovat:
- 50 g čerstvého medvědího česneku
- 300 g filet z mořského lososa
- 1/2 citrónu
- 1 vejce
- strouhanku
- chilli
- olej a sůl
Přílohy vhodné k rybím karbanátkům s medvědím česnekem jsou vařené brambory, smažené hranolky nebo krokety.
Příprava rybích karbanátků s medvědím česnekem:
Listy medvědího česneku omyjeme, usušíme a nařežeme najemno. Filety z lososa nařežeme na tenké plátky, a následně na malé kostičky. Citrón důkladně omyjeme a nastrouháme si 1 lžičku citrónové kůry. Zbytek citrónu nakrájíme na kolečka.
Lososa smícháme s medvědím česnekem, citrónovou kůrou, vejcem a jednou lžící strouhanky. Vzniklou směs dochutíme solí a chilli. Znovu promícháme. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které následně obalujeme ve strouhance.
Rybí karbanátky smažíme na pánvi při střední až vysoké teplotě oleje po dobu asi 3-4 minut z každé strany. Karbanátky podáváme k příloze ještě horké a s kolečky citrónu.
Dobrou chuť.
Zajímavosti a informace o medvědího česneku:
Léčivá rostlina v kuchyni
Medvědí česnek je jednou z nejznámějších rostlin lidového lékařství. Jeho účinky jsou podobné s česnekem setým (allium sativum), který je v české kuchyni velmi oblíben. Tato zelená léčivka je tedy v kuchyni vhodnou alternativou za náš česnek klasický.
Jako všechny ostatní druhy rodu Allium obsahuje i česnek medvědí silice se sirnými sloučeninami. Medvědí česnek můžeme použít při nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích. Snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév.
Více informací naleznete na stránce: Účinky medvědího česneku