Proč nezkusit klasické bramborové knedlíky dochutit medvědím česnekem?
Budeme potřebovat:
- 500 g brambor
- 150 g polohrubé nebo hrubé mouky
- 1 svazek medvědího česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 2 vajíčka
Budete mít knedlíky jako hlavní jídlo? Připravte si také máslo a nastrouhaný parmazán na posypání.
Doba přípravy: 40 min
Brambory uvaříme, oloupeme a zasypeme je polovinou mouky. Zasypané brambory rozmačkáme šťouchadlem. Následně je necháme vychladnout tak, abychom mohli těsto zpracovat rukama. Mezitím si připravíme medvědí česnek, který důkladně umyjeme, osušíme a velmi jemně nasekáme.
Rozmačkané brambory promícháme s medvědím česnekem a vyklopíme na vál. Uprostřed si vytvoříme důlek, do něj rozklepneme vajíčka, přidáme 2 lžíce oleje a sůl. Vše pečlivě prohněteme, tak aby bylo vzniklo tuhé hladké těsto. V případě, že se vám těsto lepí na ruce, přidejte trochu mouky. Bramborové těsto by mělo dobře držet pohromadě. Jakmile docílíme požadované konzistence, vytvoříme z těsta válečky, z kterých po uvaření budeme krájet jednotlivé knedlíky.
Velikost výsledných knedlíků tedy nechám na vás. Velikost válečků určuje, jak dlouho je budeme vařit. Malé knedlíky – noky stačí v osolené vodě vařit kolem 10 minut. Jestliže z uvedeného množství v našem receptu vytvoříme 4 až 5 stejných válečků, budeme je vařit alespoň 20 minut. Hotový knedlík by měl být uvnitř kyprý a suchý. Jakmile knedlíky scedíme, ihned je nakrájíme nití a můžeme podávat.
Nakrájené, hotové knedlíky zalité máslem můžeme mít jako hlavní jídlo např. s nastrouhaným parmazánem.
Jako příloha jsou knedlíky s medvědím česnekem výtečné k vepřovým výpečkům se špenátem.
TIP: Recept na špenát z medvědího česneku
Dobrou chuť.