Excelentní zeleninová polévka od Romana Pauluse.
Budeme potřebovat:
- 200 g medvědího česneku
- 100 ml smetany
- 500 ml kuřecího vývaru
- 50 g brambor
- 50 g šalotky
- 50 g suchého bílého vína
- 4 vejce
- máslo
- sůl
- pepř z mlýnku.
Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a na jemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník).
Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem.
(Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.)
Dobrou chuť!