Polévka z medvědího česneku s pošírovaným vejcem (Roman Paulus)

Excelentní zeleninová polévka od  Romana Pauluse.

Budeme potřebovat:

  • 200 g medvědího česneku
  • 100 ml smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g brambor
  • 50 g šalotky
  • 50 g suchého bílého vína
  • 4 vejce
  • máslo
  • sůl
  • pepř z mlýnku.

Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a na jemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník).

Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem.

(Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.)

Dobrou chuť!