Výborné zeleninové rizoto, ve kterém nechybí medvědí česnek. Podívejte se na recept od mistra kuchaře Romana Pauluse.
Na rizoto budeme potřebovat:
- 150 g rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže)
- 50 ml suchého bílého vína
- 450 ml zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 10 g parmazánu
- svazek medvědího česneku
- olej, sůl, pepř.
Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na rozehřátém oleji. Přidáme rýži, krátce orestujeme, přilijeme bílé víno a na mírném plameni necháme veškerou tekutinu odpařit. Abychom dosáhli „kašovitější“ konzistence, která je charakteristická pro italská rizota, musíme se připravit na to, že si v další fázi postojíme u sporáku. K orestované rýži přilijeme asi naběračku vývaru, promícháme a necháme vyvařit. Přidáme další naběračku, znovu promícháme a opět necháme odpařit. Takto postupujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat cca 15-18 minut), měla byl být uvařená tzv. al dente, na skus (uvnitř zrnek rýže pociťujeme tvrdší jádro). Před podáváním rizoto zjemníme čerstvým máslem, dochutíme solí a pepřem a dokončíme na jemno nasekaným medvědím česnekem a strouhaným parmazánem. Ozdobit je můžeme třeba petrželí.
Dobrou chuť!