Rizoto s medvědím česnekem (Roman Paulus)

Výborné zeleninové rizoto, ve kterém nechybí medvědí česnek. Podívejte se na recept od mistra kuchaře Romana Pauluse.

Na rizoto budeme potřebovat:

  • 150 g rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 25 g másla
  • 10 g parmazánu
  • svazek medvědího česneku
  • olej, sůl, pepř.

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na rozehřátém oleji. Přidáme rýži, krátce orestujeme, přilijeme bílé víno a na mírném plameni necháme veškerou tekutinu odpařit. Abychom dosáhli „kašovitější“ konzistence, která je charakteristická pro italská rizota, musíme se připravit na to, že si v další fázi postojíme u sporáku. K orestované rýži přilijeme asi naběračku vývaru, promícháme a necháme vyvařit. Přidáme další naběračku, znovu promícháme a opět necháme odpařit. Takto postupujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat cca 15-18 minut), měla byl být uvařená tzv. al dente, na skus (uvnitř zrnek rýže pociťujeme tvrdší jádro). Před podáváním rizoto zjemníme čerstvým máslem, dochutíme solí a pepřem a dokončíme na jemno nasekaným medvědím česnekem a strouhaným parmazánem. Ozdobit je můžeme třeba petrželí.

Dobrou chuť!